Zašto koristiti prirodnu pastu za zube - Klub zdravlja-Aloe Vera

Zašto koristiti prirodnu pastu za zube

Već nekoliko zadnjih godina spominju se razna nezavisna istraživanja koja su pokazala da se u konvencionalnim pastama za zube nalaze štetni i otrovni sastojci.

Opasnosti koje se kriju u pasti za zube

Ono što posebno stvara opasnost kod upotreba kupovnih pasta za zube je upravo činjenica da pastu za zube svakodnevno direktno unosimo u usta, te kroz sluznicu, otrovi jako brzo ulaze u krvotok.

Zanimljivo je kako cijeli život redovno peremo zube, tri puta na dan (čak i poslije svakog jela) i kako čineći to mislimo da radimo nešto dobro za svoje zdravlje, a ustvari štetimo sebi, živeći u zabludi. Još gore je što to isto učimo i djecu i tjeramo ih da peru zube.

Nadamo se da će vas ovaj tekst potaknuti da da razmislite kakve paste za zube svakodnevno koristitet vi i vasa porodica. Ključno je da pročitate deklaraciju na pasti za zube, a mi ćemo vam u ovom članku pojasniti većinu tih otrova koje se nalaze u patsama za zube.
Deklaracije zubnih pasta su zaista slične i manje više iste. Evo najspornijih sastojaka kojih možete pronaći na deklaracijama:

Natrijev lauril sulfat (SLS)

Jedan od najopasnijih sastojaka gotovo svih zubnih pasti, ali i šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema je natrijev lauril sulfat (SLS, to jest engl. sodium lauryl sulfate), kojem je svrha stvaranje pjene. Ako se zubna pasta pjeni, vi automatski smatrate da ona i djeluje.

SLS je otrov i apsolutno nije neophodan za čiste zube. Osim što iritira kožu i sluznicu, brzo se upija i taloži u organizmu, osobito u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Tvrdi se da svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK. Ovu hemikaliju koriste u laboratorijima kako bi namjerno iritirali kožu prilikom testiranja krema koje liječe kožu.

Natrij fluorid (Fluor)

Ovo je najkontroverzniji sastojak jer ga dajemo djeci svakodnevno misleći da time štitimo zube od karijesa, a istraživanja su pokazala kako natrij fluorid uopće ne otklanja niti spriječava nastajanje karijesa. Naučnici ovaj sastojak sada povezuju s deformacijom zuba, artritisom i alergijskim reakcijama.
Mnoga naučna saznanja ukazuju da je veliki broj smrti uzrokovanih rakom koji nastaje baš zbog upotrebe natrij fluorida.

Triklosan (pesticid)

To je zapravo klorofenol, kancerogeni spoj koji ometa rad endokrinog sustava i koji se s vremenom akumulira u našem tijelu. Zbog svog antibakterijskog djelovanja također je važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Ima ga i u igračkama, madracima, daskama za WC, odjeći, namještaju i bojama. Između ostalog, ometa aktivnost spolnih hormona i navodno može izazvati kancerogene promjene u stanicama.
U paste se najčešće dodaju i razne arome da bi okus bio primamljiviji, a ne pomažu u čišćenju zuba, a mnogi proizvođači dodaju i dodatne hemikalije kako bi se omogućilo lakše oslobađanje arome, a što nema veze sa čišćenjem zuba.

Boje se upotrebljavaju da proizvod izgleda privlačnije; npr. titanov dioksid, bijeli pigment i oštro sredstvo koje izaziva nadraženost kože i za koje je utvrđeno da uzrokuje pojavu tumora. Također plave boje E132 i E133 (katran) imaju utvrđena kancerogena i mutacijska svojstva.

Propilen glikol (tekućina za kočnice)

Ovdje je riječ o bezbojnoj tekućini koja je odličan sastojak antifriza (rashladne tekućine motora), tekućine za kočnice, tekućine za odmrzavanje te deterdženta za rublje, a redovno se nalazi u većini pasta za zube te vodicama za ispiranje usta. Ista se povezuje s kontaktnim dermatitisom, oštećenjima bubrega i abnormalnostima kod jetre. Istraživanja su pokazala kako propilen glikol sprečava rast stanica, uzrokuje smetnje u želucu i crijevima, mučnine, glavobolje, povraćanje, zaustavljanje rada središnjeg živčanog sustava, oštećenja staničnih membrana uzrokujući osipe, suhu kožu i površinska oštećenja kože.

Hidrirani silicij-dioksid se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasta sadrži iste čestice.

Ostali štetni sastojci koji se pojavljuju kao sastojci: razni pirofosfati (sastojci za suzbijanje zubnih naslaga), karbomer (sredstvo sa svojstvima gela), saharin (kancerogeni zaslađivač).

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.