Zašto je neophodno koristiti prirodni dezodorans - Klub zdravlja-Aloe Vera

Zašto je neophodno koristiti prirodni dezodorans

Većina antiperspiranata sadrži aluminijsku so, koju proizvođači koriste jer blokira znojenje. Brojna svjetska istraživanja su pokazala da je ovaj sastojak štetan, a da je najveća opasnost po apokrine, odnosno jednu od dvije vrste znojnih žljezda koje se stvaraju u pubertetu. Njihova uloga je da luče znoj koji dobija neprijatan miris u dodiru sa bakterijama, a upravo aluminijum u dezodoransima može da zaustavi njihov rad. Osim toga, aluminijum se apsorbuje kroz kožu, pa u nekom trenutku može da ošteti i DNK, povećavajući rizik za nastanak kancerogenih ćelija.

Opasne hemikalije koje se nalaze u dezodoransima

Aluminijum

U deklaracijama se krije pod nazivima aluminum chlorohydrate, ammonium aluminum sulfate, potassium aluminum sulfate, aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly. Aluminijumska jedinjenja se koriste kako bi se onemogućilo ispuštanje znoja preko pora. Aluminijum ostaje u tijelu i samim tim se vremenom akumulira.

 

Propilen glikol (Propylene Glycol)

Propilen glikol je prvobitno razvijen kao antifriz. U dezodoransima i antiperspirantima se koristi kao ovlaživač i za povećanje apsorpcije. Propilen glikol se pokazao kao iritantan za kožu i izazivač alergijskih reakcija, čak i u niskim koncentracijama od dva odsto. U nekim dezodoransima, čak i onim “prirodnim”, propilen glikol je prvi ili drugi sastojak.

 

Parabeni

Parabeni se koriste kao konzervansi u širokom spektru kozmetičkih i prehrambenih proizvoda. Pokazalo se da imaju estrogene efekte i sumnja se da narušavaju rad endokrinog sistema. Studije su pronašle parabene u tkivu kod raka dojke, ali nikada nije zvanično doveden u vezu kao glavni uzrok nastanka karcinoma.

Baš iz gore navedenih katastrofalnih saznanja da nam se u svim kozmetičkim kremicama, mazicama i dezodoransima upravo kriju ove otrovne supstance,neophodno je i prijeko potrebno, pronaći kvalitetna prirodna riješenja za ove probleme, odnosno pronaći prirodni dezodorans bez gore navedenih sastojaka, kako bismo uvijek imali neutralan i prirodan miris, a ujedno zaštitili svoje zdravlje od opasnih toksina kojima obiluju mnogobrojni kozmetički preparati. 

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.