Trnjina, Balkanska aronija - Klub zdravlja-Aloe Vera

Trnjina, Balkanska aronija

Trnjina je vrlo rustična i trnovita biljka, karakterističnog listopadnog žbuna koji raste i do 3 metra u visinu sa veoma problematičnim, širokim granama. Možemo takođe reći i da je dugovečna, živi 50 – 60 godina i nekada se koristila za pravljenje živih ograda. Komplikovanih grana, čija je kora sjajna, tamno braon boje, vrlo trnovita (dugačke i oštre bodlje), sa malenim listovima, ovalnog oblika, grubih margina i  tamno zelene boje.

 

Izvor fotografije: https://www.thewhiskyexchange.com/

Cvjeta u rano proljeće, od marta do aprila i proizvodi brojne bijele cvjetove (sa pet latica) koji mogu biti pojedinačni ili grupisani u malim gomilama, sa puno prašnika, privlačeći veliki broj insekata, posebno pčela. Plod crnog trna je okrugao i koštunjav, u početku zelene boje, međutim, kako dozrevaju tako se i njihova boja mijenja, postaje plavo – crna (ljubičasta). Na samom početku dozrijevanja gorkog je ukusa, ali nakon prvih mrazeva ta gorčina nestaje i biva mnogo ukusnija.

Svoje stanište nalazi u svim dijelovima Evrope, raste divlje, najčešće na obroncima, pokraj poljskih puteva i na rubovima šuma. Vrlo često se identifikuje kao korov, međutim, u pitanju je biljka autohtone vrste, vrlo izdržljiva, koja raste brzo, gotovo svuda, lako se prilagođava svim tipovima terena, mokrim ili suvim, sunčanim ili zasenčenim (koje očigledno voli) i otporna je na suvo i hladno. Njene plodove iskoristite ne samo za zdravstvene već i za kulinarske svrhe, kao što je recimo pekmez od trnjine ili sok od trnjine.

Ljekovitost trnjina

Preparati od bobica koriste se kod probavnih smetnji kao što su neredovna stolica, zatvor i dijareja. U te svrhe je podjednako zdrava za djecu i odrasle. Pekmez od trnjine blagotvorno djeluje na upale želuca, nadomešćuje nedostatak kiseline a pojačava i apetit. Dokazano djeluje protivupalno, pogotovo kada je u pitanju sluzokoža.

Na našim prostorima, ovo kiselo voće, bogato C vitaminom, posebno ako se bere posle prvog mraza (kada dostigne zrelost) i od nje se uglavnom pravi čaj, vino, liker,sok , ili pekmez trnjine.. Ne samo što će pružiti niz zdravstvenih prednosti, potvrdiće i svoju kulinarsku upotrebu, posebno tokom zimskih dana, jer ćete u ostavi imati ne samo ukusnu već i zdravu, slatku zimnicu u kojoj ćete posebno uživati tokom snježnih dana.
Mala opreznost kod crnog trna 
Ukoliko imate osetljivu kožu, direktan kontakt sa cvjetom ili lišćem ove biljke može izazvati iritaciju kože. Ako spadate u ovu kategoriju, koristite rukavice i odeću sa dugim rukavima pri branju ploda crnog trna.

 

Sok od trnjina

Sok se može koristiti i kod čišćenja respiratornih organa jer razbija sluz i sprečava kašalj. Ova biljka seusphešno bori i protiv žutice i reume.

Kuvani cvijet trnjine

Koristi se kao diuretik i laksativ, a dobar je i za čišćenje cjelokupnog organizma. On pojačava lučenje soli, što znači da ćete se znojiti više i time izvršiti prirodnu detoksikaciju. Uz njegovu pomoć ćete razbiti kamen u bubregu i smiriti upalu bešike, a usput ćete očistiti i krv i crijeva.
Naučnici su dokazali kako trnjina ljekovita svojstva pokazuje i kod tretiranja povećane prostate. Čajem od korjena ćete izlečiti groznicu, a koru možete iskoristiti za otklanjanje dijareje i dizenterije.
Ako vas kojim slučajem muče hronične glavobolje možete ovu biljku iskoristiti u aromaterapiji, u kombinaciji sa uljem trnjine.

Koristi se i kao tonik, laksativ (cvjetovi su odlični laksativi, bezopasni i odlični za čišćenje) i diuretik. Njeni cvjetovi se mogu koristiti protiv prehlade i upale grla, sušeno voće se koristi protiv dijareje. Za ispiranje možete koristiti esenciju pripremljenu od suvog korjena. Konačno, plodovi ove divlje biljke sadrže vitamine B i C, organske kiseline, minerale i tanin (koji daje tipičan, kiseo ukus).
Crni trn je takođe dobar saveznik u borbi protiv nesanice, visoke temperature, groznice i simptoma koji najavljuju period menopauze kod žena (da bi se eliminisale ili barem umanjile ove tegobe). Za jaču krv pripremite čaj od trnjina, koji je u našem narodu veoma poznat i koristi se dugi niz godina.

Izvor teksta: medici.com

 

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.