Propolis - najjači prirodni antibiotik - Klub zdravlja-Aloe Vera

Propolis – najjači prirodni antibiotik

Sama riječ propolis dolazi od grčke riječi: pro(pre) i polis (grad) i to ime je vjerovatno došlo zbog toga što pcele koriste ovu smolu da suze ulaz u košnice. Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka. Pčele ga skupljaju i mješaju sa sekretom čeljusnih žljezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije sastavnice, flavonoidi, postaju aktivne tvari. Specifičnog je izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa.

Propolis najjači prirodni antibiotik

Sastav i boja propolisa zavisi o biljnim vrstama sa kojih pčele prikupljaju materijal i o godišnjem dobu. Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina.

Koliko je propolis važan, govore i drevni istorijski zapisi medicine starih Egipćana, Grka, Rimljana, Vavilonaca, Arapa, i mnogih drugih starih naroda.
Sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

Zašto se za propolis kaže da je to onaj mudri lijek iz prirode?

Baš zato što je u stanju da ubije sve štetne bakterije, a da pri tome, sačuva sve one dobre bakterije koje su neophodne ljudskom organizmu, a mnoga istraživanja potvrđuju da je propolis prirodni antibiotik, anestetik, antioksidant i antiseptik i odlično djeluje protiv protiv većine virusa uključujući i virus gripe, a i u borbi protiv gljivica i parazita.
Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Izuzetno je efikasan kod čireva, opekotina i uboda insekata.

Za liječenje upale grla daje izuzetne rezultate

Propolis pomaže i u slučaju teških dijareja, gde su drugi lijekovi bespomoćni. Koristi se i za liječenje bolesti uha i usne šupljine. Za liječenje upale grla daje izuzetne rezultate. Pomaže kod zubobolje, paradentoze, neugodnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.

Kao snažan antioksidant djeluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Ukoliko imate rane koje teško zarastaju, psorijazu, ekceme, akne, gljivična oboljenja kože, noktiju ili kose, dermatitis, upotrijebite propolis i ostaćete zapanjeni razultatima.

Među najnovijim istraživanjima je i ono da je uticaj propolisa na nastanak kancera i uopšte na jačanje imunološkog Sistema, izvanredan.

Zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija i liječi dobroćudne tumore. Stimuliše regeneraciju oštećenog tkiva. Uglavnom je dostupan u vodenom, etanolskom i uljanom rastvoru, ali i kao mast.

Mast od propolisa

U emajliranu ili keramički posudu stavite 80-90 grama svinjske masti ili kokosovog ulja. Zagrijte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. Dodajte 10-20 g mljevenog propolisa. Mješajte tečnost sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašikom i bacite.
Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite mješati sve dok se mast od propolisa ne ohladi. Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na hladnom i tamnom mjestu.

Kako konzumirati sirovi propolis

Konzumirati se može i sirov propolis na način da 3-5 grama dnevno, između obroka cuclate i žvaćite ga u ustima najmanje 15 minut, pa tek nakon toga, progutate.

Tinktura propolisa

Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod. U teglu stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u omeru 1:2. Tu tečnost držite u tegli 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost profiltrirajte.

Uzimati 3-4 puta po 15 kapi na kocku šecera ili u šolju caja za djecu 10 kapi za vrijeme bolesti.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.