Aloe Vera kroz istoriju - Klub zdravlja-Aloe Vera

Aloe Vera kroz istoriju

Aloe Vera kroz istoriju je privlačila veliku pažnju i naroda i vojskovođa, valdara, kraljeva,…kako i na koji način, pročitajte u ovom članku,…

Aloe Vera je kaktusolika biljka iz porodice ljiljana

Ime Aloe potiče od arapske riječi “alloeh”, što znači “gorka”. Ovo ime Aloe Vera je dobila zbog svoga soka, koji ima gorkasti okus.

Vera na latinskom označava “prava”.

Da li ste znali da se ime aloe vera odnosi samo na Aloe Barbadensis Miller? Iz razloga što se samo ova vrsta Aloe smatra pravom alojom.

Postoji više od 300 vrsta aloe, ali samo 4 od njih posjeduju ljekovita svojstva. Aloe barbadensis miller zbog svoje ljekovitosti je na vrhu te liste.
Prvu napomenu o Aloe pronalazimo na sumerskim glinenim tablicama, starim 2100 godina prije nove ere. Tablice su izrađene u vrijeme Kralja Akkada i govore o medicinskim svojstvima ove biljke.

Aloe Vera u starom Egiptu

Istorijsku vrijednost ove biljke potvrđuju i Egipatski papirusi, stari 1500 godina p.n.e. Poznata “Egipatska knjiga lijekova” na papirusima Ebersa razotkriva, kako koristiti aloju u medicinske svrhe jer su pomoću nje liječili razne infekcije, koristili su je protiv parazita i kod kožnih bolesti.

Zbog njene moćne ljekovitosti, u starom Egiptu su je zvali biljkom besmrtnosti i iz tog razloga su je rado poklanjali i ostavljali u grobnicama faraona.

Kleopatra je koristila aloe svakodnevno, za njegu kože. Zapisano je da je Aleksandar Veliki osvojio ostrvo Sokotora na jugu Jemena jer su tamo gajene velike količine Aloe Vere koje su služile za liječenje rana i bolesti njegovih vojnika tokom pohoda.

Afrički lovci su koristili aloju kao prirodni dezodorans. Filipinci su sa alojem liječili infekcije bubrega.

U Indiji, Kini, Grčkoj i Rimskom Carstvu aloe vera se koristila kao sredstvo protiv ozljeda, uboda, opekotina, infekcija, upala i oteklina.

Ayurveda (drevna Indijska znanost o zdravlju i životu) smatra ale veru rasayanom – pomlađivačem organizma. Prema ayurvedi, aloe vera sadrži čak 4 okusa: slatki, kiseli, gorki i trpki.

Biljke, koje sadrže 4 okusa su rijetke i smatraju se izuzetno ljekovitima. Osim aloe, samo još 2 biljke u svijetu sadrži 4 okusa: latice ruže i guggul.

Legenda o Aleksandru Velikom i Aloe Veri

Prema legendi, Aristotel je savjetovao Aleksandru Velikom da osvoji otok Sokotru u Indijskom Oceanu. Sokotra je u to vrijeme bila rasadnikom Aloe vere.

Posjedovanje otoka na kojem je rasla ova biljka je snabdijevalo cijelu Aleksandrovu vojsku zalihama čudesnog prirodnog lijeka za rane i ozljede.

Vojska Aleksandra Velikog koristila je aloju ne samo za vanjsku upotrebu, već i za unutrašnju upotrebu. Prije dugih putovanja vojnici su pili sok aloe vere, da bi se zaštitili od infekcija, koje su mogli lako dobiti kroz lokalnu hranu i vodu. U legendama je zapisano da je upravo Aloe Vera učinila vojsku Aleksandra Velikog neuništivom – besmrtnom.

Aloe Vera – legendarna biljka besmrtnosti

Čak je i Kralj Solomon uzgajao vlastitu Aloe Veru jer je izuzetno cijenio njenu ljekovitost i u psalmu 45:8a je rečeno: “Tvoja odjeća miriši od mirhe, aloe i cimeta…”

Celsius, Dioskorid, Plinije Stariji i mnogi drugi pisci su opisali svojstva aloe vere u svojim knjigama. Znamo toliko puno, a i toliko malo o ovoj biljci! Povijest i tajne aloe vere tek čekaju da ih razotkrijemo.

Napoleon je takođe koristio aloe kako bi okrijepio vojnike nakon jedne, da bi ih što prije pripremio za sljedeću bitku.

Pominje se u gotovo svim vjerskim knjigama.

Muhammed a.s.je rekao: “Agava (lat. Aloe vera) i itrastajući dragušac (lat. Senecio iz porodice Asteraceae) lijekovi su za bolest.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem uobičavao je koristiti misvak od Aloina drveta.
U I. v. n.e. Dioskorid opisuje ovu biljku u svom grčkom herbarijumu kao veoma ljekovitu i korisnu za kozmetiku.

Porjeklo biljke Aloe Vera

Među tim drevnim zapisima postoje tragovi da su španski Franjevci zapravo Aloe Veru odnjeli sa Evropskog kontinenta u Ameriku, na ostrvo Barbados, odakle i potiče njen nazi po naučniku Milleru, ALOE BARBADENSIS MILLER, koji je među prvima utvrdio njenu ljekovitost i uvrstio je u registar ljekovitog bilja. Aloe prirodno raste u predjelima sa suvom i toplom klimom.
Zapisi španskih Franjevaca potvrđuju ljekovitost Alo Vera jer je upravo ta biljka bila glavni sastojak svih preparata ljekovite medicine dok se nije umješala farmaceutska industrija i potisnula ovu ljekovitu biljku zajedno sa ostalim ljekovitim travama.

Aloe Vera tokom 2.svjetskog rata

Tokom Drugog svjetskog rata ponovo je otkrivena njena vrijednost jer je bila pravi spas za opekotine koje su u tom period nastajale od atomskih eksplozija u Hirošimi i Nagasakiju.
Ljekovitost ove fenomenalne biljke je rezultirala slučajevima gdje nakon eksplozija i katastrofalnih opekotina, uz Ale Veru u njene moći, nestajali su skoro svi tragovi ožiljaka.

Aloe Vera danas

Sada se aloe vera uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, gdje prevladava topla klima. Pokazala se izuzetno korisnom u sredstvima za ličnu higijenu sredstvima za čišćenje, a popularna je i kao dodatak prehrani.
U današnje vrijeme njene osobine se ispituju klinički i sve je vaše naučnika zainteresovano za njenu ljekovitu vrijednost i primjenu.

NASA koristi ovu biljku jer absorbuje 90% toksičnih materija iz: PVC, staklenog vlakna, lakova, boja, ozračenja iz kompjutera, televizora i drugih elektronskih aparata.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Komentiranje je zatvoreno.